Menu:

Program de audiențe
Inspector șef
Luni
09.00-13.00
Joi
14.00-18.00
Prim adjunct al
inspectorului șef
Marți
10.00-14.00
Adjunct al
inspectorului șef
Miercuri
10.00-14.00

Legaturi utile:

IGSU
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
MAI
Ministerul Administratiei si Internelor
112
112
Directia Generala Anticoruptie
Directia Generala Anticoruptie

INFIINȚAREA UNITĂȚILOR MILITARE DE POMPIERI ÎN JUDEȚUL BOTOȘANI

În anul 1840, după modelul din Iași, ia ființă "comanda de foc" (Compania de pompieri). Noua "comandă" se instala într-o cazarmă amenajată într-o casă veche; efectivul ei pentru anul 1846 fiind: 1 ofițer; 3 subofițeri; 1 toboșar; 35 soldați pompieri. Ca dotare "comanda de foc" din Botoșani dispunea: 20 cai; o scară mare; o perdea de pâslă (pentru înăbușit focul); 2 tulumbe; 7 sacale; 7 ciubere; 14 cofe; 20 topoare; 20 căngi - total 92 obiecte.

În anul 1846 la comanda de foc din Botoșani intră în dotare - ca echipament - la pompieri "căciulile din tinichea".
Doi ani mai târziu, la 1848, în luna octombrie "comanda de foc" a orașului Botoșani a fost inspectată de către generalul inspector al poliției, D. Sturza, care consemna cu această ocazie:
"oamenii cu vioaie înfățișare, curați la trup și amuniția (la minte) cunosc îndatorirea lor îndestul de bine. Sunt îndestulați cu cele lor cuvenite și mulțumiți de comandantul lor. Instrumentile cu a lor părtinitoare, bine păstrate și curățenie, ci să aștepta, care dovedesc sârguința comandantului".

Progresul înregistrat în înființarea acestor "comenzi pojărnicești" îl făcea pe domnitorul Mihail Sturza să constate într-un "Ofis către Obșteasca obișnuită adunare", la 12 martie 1848 :
"Comenzile pojărnicești au făcut slujbe prețioase în toate locurile unde ele s-au înființat. Folosința acestui corp ținut prin mijloace eforicești este cunoscută de fiecine și netăgăduită. Târgurile care, ca proprietate, particulară, sunt încă lipsite de această însemnătoare instituție, cheamă cu tot dinadinsul aplicația acestorași măsuri și de aceea Cârmuirea nu trece cu vederea a înzestra toate târgurile cu binefacerea așăzământului eforicesc îndată ce într-o aceasta cunoaște putință".

Acest document este extras din "FILE DIN ISTORIA POMPIERILOR DIN JUDEȚUL BOTOȘANI - monografie" - 1995, scrisă de dl. prof. Ștefan Cervatiuc.